dimecres, 3 de febrer del 2016

Unes veus molt especials: Contratenors i Castratis

La veu de contratenor é una veu d'home més aguda que la veu de tenor, situada al registre de la contralt.


És una veu masculina que es recolza fonamentalment en una ampliació de la ressonància de cap (tècnica de falset).

Actualment hi ha excel·lents cantants contratenors que utilitzen aquesta tècnica 


Philippe Jaroussky 


Carlos Mena

David Hansen




Qui eren els "castrati"?


Eren homes que cantaven amb una veu molt potent i en un registre de contralt o soprano. És a dir mantenien la veu aguda de nens però amb la potència pulmonar adulta.


Podien cantar així perquè de petits havien estat 
amputats dels testicles, a fi que no produir hormones sexuals masculines, responsables , entre altres coses, del canvi de veu durant l'adolescència.





L’existència dels castrats és coneguda des de antiguitat, i estan documentats com a cantants de l’Església des del s.XII. 

L'Església va prohibir les veus femenines en els cors dels temples, en el teatre i en els escenaris, per això les veus agudes d'home eren molt sol·licitades i aplaudides  


Els falsetistes (contratenors) cantaven també amb veu de dóna però a partir del segle XVII van ser els castrats, els preferits per l'església, per la noblesa i pel públic en general..

 Els nens triats per la bellesa de la seva veu infantil, procedien normalment dels ambients més pobres.  Rebien una refinada educació musical que durava anys però només uns pocs dels amputats aconseguien l'èxit.
Si l'aconseguien esdevenien figures famoses que aplegaven grans fortunes, i per això el seu destí es considerava envejable.


Farinelli ( Carlo  Broschi )


 L' últim castrat, Alessandro Moreschi, que va morir l´ any 1922.






Si vols més informació:












0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada